Studiefinanciering
De afgelopen tijd is het een veelvoorkomend onderwerp geweest in de media. De afgelopen weken wat minder, maar zeker in de zomer werd de studiefinanciering veel besproken. Het kabinet had plannen om de studiefinanciering te wijzigen. Of nog erger, niet wijzigen, maar opzeggen. De studiefinanciering zou dan wel door kunnen gaan, je zou elke maand geld kunnen krijgen van de overheid, maar dan zou het automatisch een lening worden.
Veel studenten klaagden daarover. Ze vonden het niet kunnen. Ook in de media waren er veel essays en betogen te vinden waarin experts en hoogleraren zeiden dat het niet te doen is. Dan zou een student standaard al ruim twintigduizend euro studieschuld opbouwen. Hoe zat het dan precies met de studiefinanciering? Elke student had recht op studiefinanciering. En wanneer was je student? Als je studeerde aan de universiteit, een hogeschool of aan het MBO en je minimaal achttien jaar was.
Er waren twee soorten studiefinancieringen vroeger: namelijk zowel thuiswonend als uitwonend. Thuiswonende studiefinanciering bedroeg ongeveer zeventig euro en uitwonende studiefinanciering ongeveer 260 euro. Dat verschilt wel een beetje. Het is ook afhankelijk van hoe de financiële situatie is van je ouders. Waarom vertellen we je dit in verleden tijd? Omdat die tijden dus gaan veranderen. Eerst was de studiefinanciering een soort gift. Dat hield in dat wanneer jij je studie had afgerond, je het geld van de overheid cadeau zou krijgen, als een gift.
Mocht jij stoppen met je studie, dan zou je het geld terug moeten betalen, alle studiefinanciering. Nu bepaalt de overheid dat jij als student het geld in ieder geval terug moet betalen en het dus ook geen gift meer wordt. Er was ook wel een aanvullende beurs naast een basisbeurs. Dan kon je tegen een enorm goedkope rente meer geld krijgen per maand en dan zou dat in ieder geval omgezet worden in een lening. Maar dat is dus veranderd.
Studiefinanciering aanvragen
Zo, ben jij er klaar voor om te gaan studeren? Als je gaat studeren, dan word je natuurlijk een student en dan heb je recht op studiefinanciering. Dit is een maandelijks bedrag dat je van de overheid krijgt als dank voor het feit dat jij studeert en daarbij bijdraagt aan de samenleving, de maatschappij. Als jij je studie op tijd afrondt, dan hoef je dit geld niet terug te betalen en dan wordt de studiefinanciering een gift.
Maar je moet nog studiefinanciering aanvragen. Hoe kun je dit het beste doen? Laten we je eerst vertellen wanneer je nu recht hebt op studiefinanciering. Als je aan het MBO studeert, dan heb je recht op studiefinanciering wanneer je achttien jaar wordt. Als je aan het HBO of aan de universiteit gaat studeren, dan heb je gewoon recht op de studiefinanciering wanneer je aan de studie gaat beginnen. Gelukkig staan de opleidingen los van elkaar.
Je kunt dus aan het HBO studeren, daar studiefinanciering krijgen en als je die studie hebt afgerond en je aan de universiteit gaat studeren, weer studiefinanciering krijgen. Dan het belangrijkste van dit artikel: hoe kun je studiefinanciering aanvragen? Dit gaat eigenlijk via DUO. Je kunt naar DUO via duo.nl. Je kunt met je account inloggen. Heb je nog geen account? Dan kun je via DigiD een account aanmaken. Met dat account kun je inloggen dus en je studiefinanciering aanvragen en daarbij ook aangeven om welke studie het gaat en in welk studiejaar.
Als je dat hebt gedaan, dan krijg je steeds via je mail een bevestiging van DUO als er een wijziging heeft plaats gevonden of als het is gelukt met de aanvraag van je studiefinanciering. Zo, nu ben je klaar om te gaan studeren. Heb je nog vragen? Neem vooral contact met ons op via het contactformulier op onze website.
Studiefinanciering stopzetten
Ga je stoppen met je studie of zit je boven de bijverdiengrens? Dat laatste is een grens van het geld dat je per jaar mag verdienen als student. Als je daarboven zit, omdat je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt dat goed loopt, dan moet je dit aangeven, zodat je zelf je studiefinanciering kunt stoppen. Als je dit niet doet, dan loop je kans dat je uiteindelijk het toch terug moet betalen, ook als je wel je studie afrondt.
Dan kan het dus gebeuren dat het geen gift wordt. Alles met betrekking tot je studiefinanciering, dat regelt DUO. Deze organisatie is de financiële instelling voor studenten vanuit de overheid. Via duo.nl kun je dan ook je studiefinanciering stopzetten als je stopt met studeren of als er een andere reden is zoals de bijverdiengrens. Je gaat naar de website van DUO en wat moet je dan precies doen om je studiefinanciering stop te kunnen zetten? Dat vertellen we je graag.
Je moet eerst inloggen op Mijn DUO. Dit kan bijvoorbeeld met jouw DigiD account. Als je ingelogd bent, ga dan naar Mijn gegevens en daarna naar school/studie. Dan zie je jouw huidige studie staan, daar kun je op ‘wijzig’ klikken en op die manier kun je jouw studie wijzigen, door de studie stop te zetten. Hoe kun je het echt stop zetten? Dat gaat zeer gemakkelijk door de einddatum van jouw studie te kiezen. Let wel op met betrekking tot het ontvangen van studiefinanciering.
Je kunt dus ook een datum invullen met terugwerkende kracht. Bijvoorbeeld als het begin oktober is, dat jouw studie gestopt is in september. De kans is groot dat je natuurlijk bent gestopt. Vergeet ook niet jouw studenten reis product stop te zetten. Dit kan simpelweg door naar een automaat bij de NS op een station te lopen en dat aan te geven als je jouw ov-chipkaart voor de lezer van de automaat houdt.
Aanvullende studiebeurs
Als je gaat studeren, dan is het fijn als je kunt rekenen op wat extra geld. Misschien wat geld van je ouders, maar het kan zo zijn dat je ouders je helaas niet financieel kunnen ondersteunen natuurlijk. Dan is er een extra handigheid: de basisbeurs, jouw studiefinanciering. In Nederland is het op die manier goed geregeld dat jij van de overheid een bepaald bedrag per maand krijgt, als bedankje voor het feit dat jij studeert.Dit noemen wij de basisbeurs. Als jij binnen de gegeven periode jouw studie afrondt, dan wordt jouw basisbeurs omgezet in een gift. Gefeliciteerd! De basisbeurs is afhankelijk van of je thuis woont of op jezelf en daarbij is het ook afhankelijk van de financiële situatie van je ouders. Maar het kan zo zijn dat je in de situatie terecht bent gekomen dat je niet voldoende hebt aan die basisbeurs, aan dat bedrag van de studiefinanciering. Het bedrag is voor thuiswonend ongeveer zeventig euro en voor uitwonend 260 euro, maar dit kan dus ook nog een beetje verschillen.
Misschien kunnen je ouders je niet financieel ondersteunen of zijn er andere redenen waarom je meer geld zou moeten hebben. Weet je wat de oplossing is? Een aanvullende studiebeurs. Je ‘leent’ dan eigenlijk een extra bedrag bij van de overheid per maand. Dit bedrag kun je zelf kiezen, maar dit kan oplopen tot een maximale lening van ongeveer 500 euro extra per maand. Dit bedrag moet je in ieder geval altijd terugbetalen. Los van het feit of je jouw studie goed afrondt of niet.
Wat is het voordeel van een lening afsluiten in de vorm van een aanvullende studiebeurs bij de overheid in plaats van een lening bij een financiële instelling bijvoorbeeld of bij een bank? De aanvullende studiebeurs is bedoeld voor studenten, waardoor de rente extreem laag is. Hierdoor wordt terugbetalen gemakkelijker.
Basisbeurs
Rondkomen als student. Het is geen gemakkelijke opgave. Stel je voor dat je gaat studeren in een dure stad als Amsterdam. Je gaat een avondje uit, bestelt wat biertjes, wat eten, doet nog een rondje, betaalt entree voor een club en voor je het weet heb je meer dan vijftig euro uitgegeven in een nacht. En dan ook nog de dure huur in een stad en alle kosten die daarbij komen kijken. Gelukkig is er in Nederland een overheid die ‘bij springt’ om je te helpen.
Helpen? Ja, zeker. Zodat je in ieder geval kunt studeren, ook als je ouders het financieel lastig hebben, waardoor ze je niet kunnen ondersteunen. Wat is dan precies een basisbeurs? De beurs is eigenlijk het geldbedrag dat je per maand krijgt als student. Dit bedrag is wel afhankelijk van of je een uitwonende of thuiswonende student bent. De basisbeurs voor een thuiswonende student is ongeveer zeventig euro en de basisbeurs voor een uitwonende student is ongeveer 260 euro.
Uiteraard is deze basisbeurs ook weer afhankelijk van de financiële situatie van je ouders en aan welke instelling je studeert en hoe lang je al met je studie bezig bent. De basisbeurs houdt in ieder geval in dat het uiteindelijk een gift kan worden. Een gift? Ja, als jij netjes op tijd je studie afrondt. Dan zorgt de overheid ervoor dat de studiefinanciering een gift wordt. Dan hoef je het niet terug te betalen, eigenlijk is dat een ‘bedankje’ voor het feit dat jij een studie hebt gedaan.
Naast de basisbeurs is er een aanvullende beurs. Dit is geld dat je maandelijks kunt ontvangen van de overheid, maar dit geld moet je wel terugbetalen, dit wordt automatisch een lening. Wel heeft de lening een enorm lage rente. Het is wel zo dat de basisbeurs uiteindelijk gaat verdwijnen en dat het verandert.
Studenten ov-chipkaart
Is het een reden om te gaan studeren? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel een ontzettend fijne bijkomstigheid van de overheid voor studenten. Hoe zit dat precies? De studenten ov-chipkaart. Dit is eigenlijk een reisproduct voor studenten. Studeer jij al of ben je van plan om (weer) te gaan studeren? Dan is het fijn als je doordeweeks of in het weekend gratis kunt reizen met het openbaar vervoer in Nederland.
Dat je niet honderden euro’s per maand hoeft uit te geven aan reiskosten met het openbaar vervoer, want dat wordt ook steeds duurder natuurlijk. Als student heb je recht op een studenten ov-chipkaart, een studentenreisproduct dus. Je hebt hier recht op als je aan het HBO studeert of aan de universiteit of als je aan het MBO studeert en je achttien bent geworden, achttien bent of ouder natuurlijk. Je kunt dan de keuze maken tussen gratis reizen in het weekend heel het jaar, behalve in de zomer, of met je studenten ov-chipkaart doordeweeks gratis reizen.
Als je kiest voor gratis reizen doordeweeks, dan heb je in het weekend altijd veertig procent korting en als je in het weekend gratis reist, dan heb je doordeweeks veertig procent korting. In de zomer is er een bepaalde periode en dan heb je altijd met je studenten ov-chipkaart gewoon veertig procent korting. Zo reis je als student heel het jaar, elke dag van het jaar, altijd wel met minstens korting, ongeacht welke studenten ov-chipkaart je hebt.
Let er wel op dat jij je studie af maakt, want als je dat niet doet, dan moet je al de treinritjes weer terugbetalen. Dit is hetzelfde als jouw basisbeurs natuurlijk, dat zou je dan ook terug moeten betalen als jij je studie niet afmaakt. Via een automaat bij een NS-station kun je jouw studentenreisproduct op jouw studenten ov-chipkaart opladen.
Studenten lening
Je gaat studeren, je wilt je ontwikkelen en je gaat op jezelf wonen in een grote stad, Leiden, Amsterdam of Utrecht bijvoorbeeld. Maar je weet het zelf ook wel: het is moeilijk om iedere maand rond te komen. Je hebt wel een bijbaantje in de horeca, maar daarmee verdien je ook weer niet genoeg om rond te kunnen komen en je ouders hebben helaas niet zo’n financiële situatie dat zij je elke maand genoeg geld kunnen geven om rond te komen.
Dus moet er een oplossing komen om rond te komen. Je hebt al een basisbeurs en zorgtoeslag waarschijnlijk. Maar hoe kom je verder aan geld? Als student kun je de keuze maken om een lening af te sluiten. Zo kun je zorgeloos in je studententijd gewoon leven, studeren en lekker uitgaan, wat biertjes drinken, zonder dat jij je op dat moment echt zorgen hoeft te maken over het feit dat je geen geld hebt of dat je weer geld terug moet betalen aan vrienden bijvoorbeeld.
Je kunt dus prima kiezen voor een studenten lening en dan kun je ervoor zorgen, dat je na je studie, die lening gewoon weer terugbetaalt als je eenmaal een baan hebt. Dat is ook een beetje het voordeel van student zijn. Verschillende financiële instellingen, banken, maar ook de overheid hebben voor verschillende studenten leningen gezorgd. Zodat het rendabel is om als student te kunnen lenen.
En wat is dan het grootste voordeel? Dat de rente enorm laag zijn, waardoor het uiteindelijke bedrag wat je dan moet terugbetalen, niet veel hoger is dan het bedrag dat je elke maand ontvangt als studenten lening. De overheid heeft hier een oplossing voor, dat is een aanvullende studiebeurs, op deze website kun je daar ook meer over vinden en dan is de rente misschien wel het laagst. Maar je kunt ook een studenten lening afsluiten via een bank of via een financiële instelling, want dan kun je bijvoorbeeld ook meer geld per maand lenen.
(Studenten) ongevallenverzekering
Het leven zit vol verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn in het leven zelfs verplicht. Als je niet verzekerd bent, dan kan er een hoop misgaan op het moment dat je eigenlijk een verzekering nodig zou moeten hebben. Een zorgverzekering is verplicht bijvoorbeeld. Wat dacht je van een ongevallenverzekering? Mocht je bijvoorbeeld een ongeluk krijgen en een tijdje in het ziekenhuis moeten liggen, dan is het goed dat je een verzekering had afgesloten.
Als je dat bijvoorbeeld niet had gedaan, dan hadden de kosten enorm op kunnen lopen en dan had je wel een probleem gehad. Het is dus goed om een ongevallenverzekering af te sluiten. Maar veel studenten vergeten dat en het is toch iets dat je moet weten: als student heb je enorm veel voordelen. Je hebt veel kortingen op het gebied van cultuur, naar het theater gaan bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel zorgverzekeraars die speciale ongevallenverzekeringen en ook andere verzekeringen voor studenten hebben.
Op die manier proberen ze studenten binnen te krijgen bij hun bedrijf, zodat je uiteindelijk ook voor die bepaalde zorgverzekeraar kiest als je geen student meer bent en dus wel meer geld hebt. Maar profiteer er nu dus van dat een studenten ongevallenverzekering dus enorm voordelig kan zijn. Een ongevallenverzekering is wel echt heel handig om te hebben. Misschien voelt het een beetje als ‘nutteloos’ door geld te geven aan een verzekeraar voor een verzekering.
Maar je bent vast enorm opgelucht als je een ongeval of een ongeluk hebt, er iets gebeurt en jij gewoon veilig bent verzekerd. Mocht je nog vragen hebben over het afsluiten van een studenten ongevallenverzekering, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Op deze website vind je ook nog veel meer informatie over financiële onderwerpen, maar ook over verschillende soorten verzekeringen die speciaal gericht zijn op studenten en hun bijbehorende studentenleven.
(Studenten) uitvaartverzekering
Je studeert lekker, je woont op je zelf, af en toe college en voor de rest breng je jouw tijd goed door in de kroeg. Het lijkt een prima bezigheid en dat is het zeker ook, maar misschien vergeet je daardoor bijna aan bepaalde zaken te denken, zoals je uitvaart. De kans dat er nu ineens een uitvaart voor je moet worden geregeld, die kans is wel enorm klein, maar een uitvaartverzekering afsluiten als student is nog helemaal zo gek nog niet.
Waarom eigenlijk niet? Omdat het eigenlijk je kans is om als student nu een studenten uitvaartverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars zijn blij met studenten als klanten, omdat je als student dan misschien ook wel bij die bepaalde zorgverzekeraar blijft over tien jaar als je meer geld hebt en dus geen student meer bent.
En zeker de uitvaartverzekering, omdat de kans eigenlijk niet aanwezig is, dat je nu al als student een uitvaart zult krijgen, durven zorgverzekeraars het aan om voor enorm goedkope tarieven een studenten uitvaartverzekering af te laten sluiten voor jou als student. Weet jij al wat voor uitvaartverzekering voor studenten jij gaat afsluiten? Het is goed dat je op deze website bent, want op het internet is het natuurlijk ook heel handig en gemakkelijk om je te laten informeren en ook zelf te oriënteren op wat voor verzekering je zou willen afsluiten en of je dat überhaupt wel wilt.
Een uitvaartverzekering klinkt misschien absurd, maar het is helemaal niet zo gek om nu alvast een uitvaartverzekering af te sluiten en daarmee dus goed op de zaken vooruit te lopen en je dus goedkoper uit bent.
(Studenten) iPhone-verzekering
Heb jij een iPhone? Tegenwoordig hebben een hoop mensen een iPhone. Er zijn natuurlijk ook enorm veel verschillende versies van de iPhone. Van de 3 tot en met de 6 en allerlei verschillende varianten daartussen. De kans dat jij dus een iPhone hebt is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Maar heb jij ook een studenten iPhone-verzekering? Toen jij het abonnement afsloot voor jouw iPhone-verzekering, heeft de provider toen gevraagd of je een verzekering op jouw telefoon wilde afsluiten?
Dit is weer een andere verzekering dan de studenten iPhone-verzekering die je af zou kunnen sluiten via een Apple winkel of via jouw verzekeraar. Een hoop verzekeraars springen in op de populariteit van de iPhone natuurlijk door een studenten iPhone-verzekering aan te bieden en af te laten sluiten bij studenten. Vaak is zo’n verzekering maar een paar euro per maand voor jou als student, maar daarmee ben je wel verzekerd voor het feit dat als er iets met je iPhone gebeurt, jij in ieder geval verzekerd bent, omdat je een studenten iPhone-verzekering hebt afgesloten.
Als je nog vragen hebt met betrekking tot het afsluiten van een studenten iPhone-verzekering, dan kun je natuurlijk altijd ook met ons contact op nemen via ons contactformulier via deze website of door even een simpel mailtje te sturen. Wij helpen je graag bij de zoektocht naar een goede studenten iPhone-verzekering, zodat je op die manier enorm veel geld bespaart, mocht er bijvoorbeeld iets gebeuren met jouw iPhone. En we begrijpen dat die zoektocht soms ingewikkeld kan zijn en daarom is het fijn dat er een website is zoals deze, waarop er genoeg en verschillende artikelen staan over het vinden van een geschikte iPhone-verzekering.