U wilt toch geld lenen ondanks dat u op de zwarte lijst staat? In België komt men op de zwarte lijst terecht bij een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Op de zwarte lijst voor leningen kunnen kredietverstrekkers achterhalen wie er bekend staan als wanbetaler. De lijst wordt door de Nationale Bank van België nauwkeurig bijgehouden. Wanbetalers blijven nog een jaar op de lijst staan nadat ze het krediet hebben afbetaald. Als u op de zwarte lijst staat, dan is een nieuwe lening afsluiten lastig. Zowel de kredietverstrekker als u worden in bescherming genomen.

Niet lenen boven uw mogelijkheden

Een krediet afsluiten is een serieuze zaak. U zit er mogelijk meerdere jaren aan vast. Sinds de kredietcrisis zijn de leennormen daarom aangescherpt. Geld lenen terwijl u op de zwarte lijst staat is daarom niet meer mogelijk. De overheid wil voorkomen dat leners zich teveel in de schulden werken en boven hun standaard lenen. Toch zijn er kredietverstrekkers in België bij wie u onder strikte voorwaarden toch terecht kan voor een nieuw krediet. U moet dan kunnen aantonen dat uw betalingsachterstand niet is ontstaan door uw eigen schuld.


Per ongeluk op de lijst

Bent u per ongeluk op de zwarte lijst terecht gekomen vanwege een plotselinge ziekenhuisopname of ontslag? Een faillissement of misschien door een echtscheiding? Dan zijn er wellicht toch nog mogelijkheden om te lenen ondanks de zwarte lijst. Wél moet u beschikken over een eigen woning. Dat is één van de voorwaarden.

Voorwaarden geld lenen ondanks dat u op de zwarte lijst staat

Maak een afspraak met een kredietverstrekker als u een tweede kans wilt krijgen. Zij nemen uw aanvraag in overweging indien u aan een aantal voorwaarden voldoet. Toch geld lenen ondanks dat u op de zwarte lijst staat is vaak mogelijk als u….

  • Eigenaar bent van een koopwoning;
  • U over voldoende inkomen beschikt;
  • U per ongeluk op de zwarte lijst terecht bent gekomen;
  • Geen leningen op dit moment hebt openstaan.

Geschrapt worden van de zwarte lijst

Hoe komt u van de zwarte lijst af? U moet dan allereerst uw kredieten hebben afbetaald. Als uw gehele betalingsachterstand is weggewerkt, dan verdwijnt uw notering pas na een jaar. Tot die tijd kan het dus nog lastig zijn om een nieuwe lening af te sluiten. Tenzij u aan de voorwaarden van hierboven kan voldoen. In sommige situaties is het mogelijk om u te laten schrappen van de zwarte lijst. Bijvoorbeeld als u kan aantonen dat u voor een langere periode werd opgenomen in het ziekenhuis. Richt u zich in dat geval tot de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Zij beheren de zwarte lijst.