Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven kunnen behoefte hebben aan krediet om bepaalde uitgaven te financieren.

Zo kan het gebeuren dat uw bedrijf minder omzet haalt dan verwacht, waardoor extra geld nodig is om nieuwe voorraden in te kopen. Als uw bedrijf niet beschikt over voldoende reserves of eigen vermogen om op terug te vallen, kan een zakelijke lening of het zakelijk krediet uitkomst bieden.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is een lening die alleen door een bedrijf en dus niet door een particulier afgesloten kan worden. Het principe is wel hetzelfde als bij een particuliere lening: uw bedrijf ontvangt het geleende bedrag in één keer op de rekening en is vervolgens verplicht om dit in maandelijkse termijnen terug te betalen. U kunt het terugbetaalde bedrag niet nogmaals opnemen. Ook is een afgesproken rentepercentage verschuldigd over de zakelijke lening. Een zakelijke lening kan bijvoorbeeld uitkomst bieden als er een grote investering (bijvoorbeeld een nieuwe machine) gedaan moet worden.

Zakelijk krediet

Het zakelijk krediet lijkt op een zakelijke lening, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Waar uw bedrijf bij de zakelijke lening het bedrag in één keer op de rekening krijgt, is dat bij het afsluiten van een zakelijk krediet niet per se het geval. Een zakelijk krediet is een bedrag dat als het ware klaar staat bij bank. Wanneer uw bedrijf extra geld nodig heeft, kunt u hier tot een bepaalde limiet geld opnemen. Hoe veel u opneemt bepaalt u zelf en rente is alleen verschuldigd over het opgenomen bedrag. Vaak wordt hierbij wel een provisie gerekend voor het beschikbaar stellen van het geld. Het krediet dat u opneemt moet ook weer afgelost worden, maar in tegenstelling tot bij de zakelijke lening kunt u afgeloste bedragen opnieuw opnemen.

Keuze

Wanneer kunt u nu het beste voor een zakelijke lening kiezen, en wanneer voor het zakelijk krediet? Een zakelijke lening ligt meer voor de hand in de situatie dat u een grote eenmalige uitgave wilt doen, bijvoorbeeld als uw bedrijf een nieuwe machine of een nieuwe auto nodig heeft. De uitgave is van tevoren bekend, waardoor u precies weet welk bedrag u wilt lenen. Een zakelijk krediet is daarentegen passender wanneer u tijdelijk niet genoeg geld in kas hebt om bijvoorbeeld nieuwe voorraden te kopen en leveranciers te betalen. Het krediet geeft uw bedrijf tijdelijk meer ruimte om de lopende zaken gaande te houden, zonder dat u van tevoren precies hoeft te weten hoeveel geld u nodig heeft.

Voorwaarden

Of u nu kiest voor een zakelijke lening of zakelijk krediet, in beide gevallen zal de Aanbieder voorwaarden hanteren en het is van belang dat u hier goed van op de hoogte bent. Hierbij zal de financiële situatie van uw bedrijf in ieder geval van belang zijn. Een bank gaat immers geen lening of krediet verschaffen zonder zekerheid dat uw bedrijf het geld kan terugbetalen. Hierbij kan het bijvoorbeeld zijn dat de bank garantstelling vereist, of een pandrecht wil op bepaalde bedrijfsgoederen. Leest u alle voorwaarden goed door en vraag advies als u niet alles begrijpt. Zo komen u en uw bedrijf niet voor verrassingen te staan.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be