In een vorig artikel informeerden we u over de leeftijdsgrenzen die banken kunnen hanteren voor de aanvraag van een woonkrediet. De conclusie was: Als zestigplusser kunt u wel geld lenen voor een nieuw huis, maar dan alleen als u het geleende geld op tijd terug kunt betalen. Maar hoe zit het met jongeren die voor het eerst een huis willen kopen? Vanaf welke leeftijd kunt u geld lenen?

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Minimumleeftijd woonkrediet

Nu weten wij dat banken formeel geen maximumleeftijd hanteren. Maar men hanteert wel een minimumleeftijd. Wanneer kunt u geld lenen voor een woning? Dat kan vanaf uw 18e levensjaar. Dan bent u namelijk voor de wet handelingsbekwaam. Ook in dit geval moet de aanvrager kunnen aantonen dat het over een vast inkomen beschikt.

Een vast inkomen

Een vast inkomen is bij iedere bank waar u als jongere een woonkrediet aanvraagt, een belangrijke vereiste. Daarnaast moet u tenminste 1 jaar hebben gewerkt. Echter is dat te omzeilen door een verzekering af te sluiten. Jongeren kunnen in Vlaanderen een gratis verzekering afsluiten die een arbeidsongeschiktheid of plotselinge werkloosheid dekt. Daar neemt de bank genoegen mee, want het heeft de zekerheid dat de verzekeraar een gedeelte van de betalingsverplichtingen overneemt mocht dat nodig zijn.

Santander krediet

Geen vast inkomen?

Soms is het als jongere ook mogelijk om toch geld te lenen voor een huis zonder een vast inkomen te hebben. De bank neemt met een interimcontract soms ook genoegen. Ook zelfstandigen met een wisselend inkomen maken kans. Rekening moet u dan wel houden met extra waarborgen en een strengere beoordeling.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be