Bent u van plan om uw huis te verbouwen? Of zou u dit wel willen doen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen en hoe u dit het beste financieel kunt regelen?

Dat is goed te begrijpen. Een verbouwing is duur en veel mensen hebben het geld hiervoor nu eenmaal niet zomaar beschikbaar. Dit betekent natuurlijk niet dat verbouwen onmogelijk is. Er bestaan genoeg opties om geld te lenen of krediet te verkrijgen voor uw verbouwing. Hieronder leest u welke dit zijn.

Persoonlijke lening

Om te beginnen kunt u ervoor kiezen om bij de bank een persoonlijke lening af te sluiten om uw verbouwing te financieren. Dit is over het algemeen de meest passende financieringsvorm bij een verbouwing. Een voordeel van de persoonlijke lening is dat dit veel zekerheid meebrengt. U weet namelijk precies hoe hoog uw maandlasten gedurende de gehele looptijd zijn, omdat de rente vaststaat. Bovendien staat naast de rente ook de looptijd vast. Hier komt nog een fiscaal voordeel bij, waarover hieronder meer.

Doorlopend krediet

U kunt er ook voor kiezen om bij de bank een doorlopend krediet af te sluiten. Dit heeft als voordeel boven de persoonlijke lening dat het flexibeler is. Tot de kredietlimiet is bereikt kunt u zelf bepalen hoeveel geld u opneemt en wanneer u dat doet. De opgenomen bedragen moet u wel weer aflossen, maar afgeloste bedragen kunt u ook opnieuw opnemen. Kortom: u hebt meer speelruimte. Als u de exacte kosten van de verbouwing van tevoren niet goed kunt inschatten kan een doorlopend krediet passender zijn. Nadeel is echter dat de rente niet vast staat, waardoor u minder zekerheid hebt over uw maandlasten. Een ander nadeel is het risico van de verleiding. Het kan immers verleidelijk zijn om dit flexibele krediet aan andere dingen uit te geven.

Hypotheek verhogen

Een derde optie voor het financieren van uw verbouwing is het verhogen van uw hypothecaire krediet. Voordeel hiervan is dat de hypotheekrente lager is dan de rente bij een consumptief krediet. Hier staat het nadeel tegenover dat het niet altijd mogelijk is om uw hypotheek te verhogen. Dit kan slechts in twee gevallen: wanneer sprake is van overwaarde (als uw hypothecaire krediet lager is dan de waarde van de woning) of wanneer een taxatierapport aantoont dat uw huis door de verbouwing meer waard wordt. De maximale verhoging van uw hypotheek is gelijk aan de overwaarde of het bedrag dat uw huis meer waard wordt door de verbouwing. Voor een relatief kleine verbouwing is het verhogen van de hypotheek vaak niet de voordeligste optie.

Aftrekbare rente

Tot slot is het volgende nog van belang. Als u ervoor kiest de verbouwing te financieren door middel van hypothecair krediet of een persoonlijke lening, kunt u de rente die u hierbij betaalt aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit kan een bijkomend voordeel zijn waardoor uw keuze makkelijker wordt. Een doorlopend krediet kent dit voordeel niet. Als u het geldt wilt gebruiken voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van uw huis, kunt u daarom al met al het beste voor een persoonlijke lening kiezen. Hierbij geldt natuurlijk wel: welke vorm u ook kiest, geld lenen kost altijd geld.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be