Koop op afbetaling is een vorm van lenen, ook wel een “bijzondere vorm van kopen” genoemd.

Het betreft zo’n bijzondere vorm van kopen, dat bij ons het Burgerlijk Wetboek eraan te pas moest komen. Alleen daarmee konden we dit begrip voor u op een verhelderende wijze omschrijven. Laten we daarmee dit artikel direct starten. Vervolgens gaan we iets dieper in op de gevaren van kopen op afbetaling en tenslotte wijzen we u ook op een aantal voordelen van deze bijzondere leenvorm.

Wat is koop op afbetaling volgens het Burgerlijk Wetboek?

Om de voordelen van kopen op afbetaling te kennen, is het belangrijk om te beseffen welke overeenkomst u aangaat met deze vorm van geld lenen. Volgens het Burgerlijk Wetboek (7a) verwerft de koper bij het kopen van goederen op afbetaling direct het eigendom over het gekochte. Hij/zij is pas volledig eigenaar daarvan wanneer de koopprijs in zijn geheel is betaald. De koper mag het product betalen in termijnen.

Producten die u kunt kopen op afbetaling

Tegenwoordig kunt u tal van producten op afbetaling aanschaffen. Opvallend is wel dat het meestal goederen zijn die een hogere waarde vertegenwoordigen, zoals meubels, apparatuur, auto’s maar ook zonnepanelen en telefoons.

Lening

Is het verstandig om producten te kopen op afbetaling? Dat hangt er een beetje vanaf. Zo is het tegenwoordig heel normaal om een telecom abonnement met telefoon af te sluiten. In feite sluit u daarmee een kleine lening voor de telefoon af. Bij producten die meer waard zijn, zoals meubels, apparatuur of auto’s, moet u zich ervan bewust zijn dat u uiteindelijk vele malen meer voor het product betaald omdat aanbieders van koop op afbetaling een zeer hoog rentetarief rekenen. Vaak is het verstandiger en veel voordeliger om gewoon een persoonlijke lening af te sluiten.Voordelen van kopen op afbetaling

  • U heeft direct het eigendom over het product dat u heeft aangekocht.
  • U hoeft niet in één keer veel geld uit te geven.
  • U kan kiezen voor een langere looptijd en dus lagere maandlasten.
  • Koop op afbetaling is relatief eenvoudig aan te vragen, zonder al teveel papierwerk.