Nou, je raadt het al – handel in opties is eenvoudigweg handel in opties die doorgaans worden gedaan in effecten op de aandelen- of obligatiemarkt (evenals in ETF’s en dergelijke).

Als u een bepaalde calloptie koop dan wordt een uitoefenprijs bepaald op basis van de huidige prijs van de activa. Als de koers van een bepaald aandeel, bijvoorbeeld Heineken € 95 euro is dan wordt de uitoefenprijs die dan hoger is dan die aandelenprijs ‘out of the money’ genoemd. Omgekeerd wordt een uitoefenprijs die lager is dan de aandelenkoers van dat moment van het aandeel Heineken ‘in the money’ genoemd.

Het tegenovergestelde geldt echter voor putopties (recht om te verkopen) – als de uitoefenprijs lager is dan een huidige koers, wordt dit “out of the money” genoemd. De out-of-the-money opties, dus zowel callopties als putopties lopen bij een expiratie altijd om niet af, dus waardeloos. Het is ook te zien dat call opties over het algemeen bullish (positief, dus stijgend) zijn, terwijl put opties over het algemeen bearish (negatief, dus dalend) zijn.

Opties verlopen op de derde vrijdag van een maand, met diverse tijdsperiodes (er zijn 1maandsopties, 2maandsopties, 3maandsopties, etc. Er zijn ook veel optiecontracten met een iets langere looptijd, van bijvoorbeeld zes maanden, een jaar, twee jaar of drie jaar. Op de AEX index zijn er trouwens ook opties met een week aan looptijd.

Handel in call opties versus put opties
Het kopen van een calloptie is in wezen een soort gok dat de koers van een aandeel (zoals een aandeel of een index) zal toenemen gedurende een vaste, vooraf bepaalde periode. Als u bijvoorbeeld een calloptie koopt op Philips op bijvoorbeeld de uitoefenprijs € 30 en u zich optimistisch voelt over het aandeel, voorspelt u dat de aandelenkoers zal stijgen.

Wanneer u putopties koopt, verwacht u dat de prijs van het desbetreffende waardemiddel in de loop van de tijd zal dalen (u verwacht dus dat het aandeel zal dalen). Als u bijvoorbeeld een putoptie koopt op de AEX index met een uitoefenprijs 700 terwijl deze nu op 750 staat, verwacht u dat de AEX over een bepaalde periode redelijk in waarde zal dalen. In dit geval, aangezien u de putoptie kocht toen de index 750 was zou u de optie tegen een mooie koers kunnen verkopen (niet de nieuwe, lagere prijs). Dit zou een leuke winst zijn voor u als belegger.

De handel in opties (vooral op de aandelenmarkt) wordt voornamelijk beïnvloed door de prijs van de onderliggende waarde, de tijd tot de vervaldatum van de optie en de volatiliteit van de onderliggende waarde.

De premie van de optie (de prijs) wordt bepaald door de intrinsieke waarde plus de tijdswaarde (externe waarde).

Historische en impliciete volatiliteit
Volatiliteit in de handel in optiecontracten verwijst naar hoe hoog de schommelingen van de koers zijn voor een bepaalde valuta, index of van een aandeel. Zoals u zich kunt voorstellen, betekent een hogere volatiliteit ook een navenant hoger risico – en omgekeerd betekent dat ook dat een lage volatiliteit ook een lager risico met zich meebrengt.

Bij de handel in opties zijn opties op activa met een hogere volatiliteit dus duurder dan opties op activa met een lagere volatiliteit.

De Tijdswaarde en Verzilveren
Als u een optiecontract koopt welke al “in the money” is dan komt er dus een soort extra stukje prijs bovenop, aangezien u de optie al direct met winst zou kunnen verkopen. Maar ook kan het zijn dat u een optie heeft die “at the money” is, dan ligt dat optiecontract op dezelfde lijn als de huidige aandelenkoers. Wanneer je een optiecontract hebt welke “out of the money” is dan is dat een optie die op dat moment geen toegevoegde waarde meer heeft, omdat er momenteel geen winst wordt gemaakt.

Voor call-opties zijn “in the money”-contracten contracten waarbij de prijs van het desbetreffende waardemiddel (aandelen, ETF, enz.) hoger is dan de uitoefenprijs. Bij putopties is het contract “in the money” als de uitoefenprijs lager is dan de huidige prijs van het desbetreffende waardemiddel (aandeel, ETF, enz.).

Tijdswaarde, ook wel extrinsieke waarde genoemd, is de waarde van de optie boven de intrinsieke waarde (of boven het “in the money” bereik). Als een optie (of het nu een put- of calloptie is) op de vervaldatum “out of the money” is, kunt u opties verkopen om een ​​tijdspremie te krijgen. Hoe langer een optie heeft voor de vervaldatum, hoe meer tijd het heeft om daadwerkelijk winst te maken, dus de premie (prijs) zal hoger zijn omdat de tijdswaarde hoger is. Omgekeerd, hoe minder tijd een optiecontract heeft vóór de vervaldatum (hoe minder tijdswaarde die aan de premie wordt toegevoegd), hoe minder tijd een optie zal hebben.

Met andere woorden, als een optie veel tijd heeft voordat deze afloopt, hoe meer extra tijdwaarde er aan de premie (de prijs) wordt toegevoegd – en hoe minder tijd het heeft voordat deze afloopt, hoe minder tijdwaarde er aan de premie wordt toegevoegd.

Voor- en nadelen
Een van de grootste pluspunten van de handel in opties is de vastgestelde veiligheid. Volgens sommige experts zijn opties vaak beter bestand tegen veranderingen (en dalingen) van marktprijzen, kunnen ze het rendement op huidige en toekomstige investeringen helpen verhogen, kunnen ze u vaak betere deals opleveren voor een verscheidenheid aan aandelen en, misschien op de meest belangrijker is dat ze u kunnen helpen te profiteren van hoe deze aandelen in de loop van de tijd stijgen of dalen zonder dat u er rechtstreeks in hoeft te investeren.

Nadelen aan het handelen in opties, inclusief risico.
Er zijn verschillende manieren om de risico’s van de handel in opties te interpreteren, maar deze risico’s hebben voornamelijk te maken met het niveau van volatiliteit of onzekerheid van de markt. Dure opties zijn opties waarbij de onzekerheid groot is, dus dat specifieke activum is zeer volatiel en het is dus risicovoller is om te verhandelen.

author avatar
Klaas Oostendorp
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be