Hoeveel een lening op afbetaling kost is natuurlijk lastig te voorspellen. Doorgaans levert een vergelijking, bijvoorbeeld via onze website, een goed beeld van de te verwachten kosten. De kosten van een lening op afbetaling zit ‘m met name in de rente. De hoogte van de rente kan maar voor een klein deel door de bank zelf worden bepaald. De marktrente heeft het meeste invloed op de rentetarieven. Wat is de marktrente? Dat is de rente die de bank zelf betaald om geld te kunnen lenen. In feite zijn dit dus kosten die de bank maakt en doorberekend aan haar klanten. Als de marktrente laag is, dan zullen na verloop van tijd ook de rentetarieven dalen.

Santander krediet

Tip voor een lager rentetarief!

Een lager rentetarief mogelijk? Jazeker! Over het algemeen gaat het rentetarief omlaag naarmate u meer geld leent. Bij lagere leenbedragen betaalt u in feite de hoofdprijs. Daarnaast zijn er nog talrijke andere factoren van invloed op het rentetarief dat de bank aan u rekent. De bank let bijvoorbeeld op de hoogte van uw inkomen, uw woonsituatie, uw woonplaats, uw opleidingsniveau, of u meerdere leningen heeft openstaan, enzovoort. Probeer in elk geval lopende leningen af te lossen voordat u een nieuwe lening aanvraagt. Dat werkt in uw voordeel.

Kenmerken:

  • altijd een vast leenbedrag.
  • het geld krijgt u in één keer op uw rekening gestort.
  • het is niet mogelijk om extra geld tussentijds op te nemen (het totale leenbedrag staat immers vast)
  • de rente en looptijd staan vast en dus ook het maandbedrag.
  • tegenwoordig is het vaak mogelijk om boetevrij versneld af te lossen.
  • bij sommige kredietverstrekkers bent u verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
  • in sommige gevallen is de rente van de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar (bij verbouwingen bijvoorbeeld).

Looptijd

De minimale looptijd is doorgaans 12 maanden. De maximale looptijd hangt deels af van de hoogte van het leenbedrag, maar is meestal tot maximaal 72 maanden.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Verzekeren

Let op: Bij sommige bankproducten is een verzekering verplicht inbegrepen. Dat kan ook bij de lening op afbetaling het geval zijn. Bij een dergelijke constructie ben je uiteraard duurder uit. Deze verzekering noemen we de overlijdensrisicoverzekering. De kosten van deze verzekering zijn verwerkt in de rente. U betaalt dus een hoger rentetarief. Het is trouwens best verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten indien u een hoog geldbedrag leent. Komt u tijdens de looptijd van de lening te overlijden, dan wordt het bedrag dat nog openstaat afgelost door de verzekeraar. Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering, dan bent u uiteraard minder voordelig uit als u een persoonlijke lening incl. verzekering afsluit.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be