Wist u dat binnenkort de woonbonus wordt afgeschaft? En wel om precies te zijn op 1 januari aanstaande. Dat is een reden voor veel consumenten om nog snel een woonlening af te sluiten bij de bank. Notarissen geven aan dat ze een stijging zien in het aantal aanvragen voor de hypothecaire lening. En ook bij de CKP (Centrale voor Krediet Particulieren) merken ze dat.


Aanvragen woonleningen gestegen met 60%

Zo zijn er alleen al in de maand oktober bijna 56.500 nieuwe woonleningen geregistreerd. Het betekent een stijging van bijna 50% ten opzichte van de maand daarvoor (september). En in vergelijking met vorig jaar rond dezelfde periode is het een stijging van meer dan 60%.

Afschaffing woonbonus vooral in Vlaanderen te merken

Met name in Vlaanderen neemt het aantal aanvragen voor nieuwe woonleningen toe. Zo steeg het aantal leningen in dit gewest met 80% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Terwijl in Wallonië (meer dan 30%) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (meer dan 25%) ook records worden verbroken, maar de groei beduidend lager ligt. Men kan nu nog profiteren van heel wat fiscale voordelen bij het afsluiten van een woonlening.


Lage rentes

Een andere reden van de toename van het aantal aanvragen is de lage rente. Sinds mei 2019 is de rente zodanig laag dat veel mensen besluiten hun leningen te herfinancieren. Dit aantal leningen is vanaf mei tot heden met maar liefst 120% vaker aangevraagd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be