We hebben al eerder een blogpost gewijd over dit onderwerp. Gezien de onduidelijkheden die bestaan over geld lenen in België terwijl men in het buitenland woont, vonden we het nodig om over dit onderwerp nog eens extra informatie te verzamelen en voor onze lezers op een rijtje te zetten.

Santander krediet

Werkt en woont u in het buitenland en u wilt een lening in België afsluiten om bijvoorbeeld een tweede woning aan te kopen? Helaas zullen veel banken daar niet snel aan meewerken. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken op een rij.

Wonen en werken in Europa en een lening afsluiten in België

Het maakt best veel uit waar u woont en werkt als u geld wilt lenen in België. U kan er zeker van zijn dat de banken uw aanvraag afwijzen indien u buiten de Europese Unie woont en werkt. Vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk maakt u de meeste kans.

KBC staat kredietaanvragen van buiten de eurozone niet toe

Zo keurt KBC leningaanvragen van Belgen die buiten de eurozone wonen niet goed.

Inkomsten in euro’s

Een andere vereiste is dat uw inkomen wordt betaald in euro’s. Het maakt voor uw aanvraag dus wel degelijk uit in welke valuta uw belangrijkste inkomsten bestaat. Waarom dat zo is? Volgens de woordvoerder van de KBC wil de bank geen wisselkoersrisico lopen.

Landen met een verhoogd risico op witwassen van geld

Bij een andere bekende Belgische bank, Belfius, maakt het niet zozeer uit vanuit welk land u een leningaanvraag doet. Woont en werkt u echter in een land waarvan Belfius oordeelt dat daar een extra risico is op het witwassen van geld, het overtreden van embargo’s of het financieren van terrorisme, dan maakt u geen schijn van kans.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

En hoe zit het bij BNP Paribas Fortis?

BNP Paribas Fortis is in meerdere landen als bank actief. Het is een internationale bank en dat kan voordelen hebben voor Belgen die vanuit een ander land dan hun moederland een financiering aanvragen. De bank geeft zelf aan op de website dat het de klanten in het land waar ze verblijven waar nodig zal helpen.

Terugkomers

Sommige banken verstrekken alleen een krediet indien de klant de intentie heeft om in de toekomst terug te keren naar België en zich hier weer permanent zullen vestigen.