Koopt u wel eens producten op afbetaling?

De kans is groot van wel. Misschien heeft u bijvoorbeeld onlangs nog een telecom abonnement afgesloten met ‘gratis’ telefoon. Of u heeft onlangs nog kleding gekocht bij een postorderbedrijf en deze in termijnen betaald. Koop op afbetaling is op steeds meer goederen mogelijk. Deze vorm van lenen is echter nogal duur en dat is ook meteen het grootste nadeel van deze leenvorm. Voordat we alle nadelen met u bespreken, vinden we het belangrijk dat u op de hoogte bent van de regelgevingen omtrent deze vorm van lenen.Wat zegt de regelgeving over koop op afbetaling?

Om consumenten te beschermen tegen overkreditering, is er regelgeving opgesteld voor alle soorten leningen. Zo is er ook regelgeving voor koop op afbetaling opgesteld door de AFM. Dat is de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. Zo is de verkopende partij die een koop op afbetaling aanbiedt verplicht zich daaraan te houden. Tevens moeten zij een AFM vergunning hebben. Bij het verstrekken van een lening op afbetaling moeten o.a. de volgende zaken in de overeenkomst zijn opgenomen:

  • Het totaalbedrag dat door de klant moet worden terugbetaald;
  • Wat het aantal betalingstermijnen is;
  • De hoogte van de rente.

Santander krediet

De aanbieder van de koop op afbetaling is tevens verplicht om uw historie te checken bij instantie BKR ter voorkoming van overkreditering.

Wanneer wél producten kopen op afbetaling?

Probeer als het even kan gewoon geen goederen te kopen op afbetaling. U bent met deze leenvorm vreselijk duur uit. En anders is een persoonlijke lening een voordeliger alternatief.

Redenen waarom u geen producten op afbetaling zou moeten kopen

Nu kopen en pas later betalen, dat lijkt heel aantrekkelijk. U heeft direct de beschikking over nieuwe meubels, een auto of TV en voelt dit niet meteen in uw portemonnee. Want u betaalt het product in termijnen terug. Maar zonder dat u het beseft gaat u daarmee een serieuze lening aan. En lenen kost geld. Extra geld. Want het is een zeer prijzige vorm van geld lenen. Een rentevoet van 14% haalt u met gemak. Tel maar uit uw verlies…

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be