Belgen of KMO’s die bij de bank betalingsuitstel vragen voor een woonkrediet of zakelijk krediet, betalen soms wel honderden tot duizenden euro’s extra.

Let op er wordt een onderscheid gemaakt op basis van het netto maandinkomen door de  banken. Wel rekenen de banken geen dossier- of administratieve kosten aan voor het opnemen van het betalingsuitstel.

Laat u goed informeren zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer het netto maandinkomen van het gezin lager is dan of gelijk aan 1.700 euro kunnen de betaling van hun hypothecair krediet uitstellen zonder bijkomende interesten tijdens de uitstelperiode. Eenmaal de periode achter de rug, hernemen de betalingen dus tegen dezelfde maandlast als voorheen. De bank neemt met andere woorden de intresten op het betalingsuitstel op zich.

Niet zo voor alle andere kredietnemers met een gezinsinkomen boven 1.700 euro netto per maand: wanneer de periode van uitstel achter de rug is, hernemen de betalingen tegen een aangepaste maandlast omdat de uitgestelde interesten worden verrekend.

Een gezin met 500.000 euro op de bankrekening krijgt geen betalingsuitstel.

Betalingsuitstel bedrijven:

Niet-financiële bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en zelfstandigen krijgen zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september als ze op 1 februari geen betalingsachterstand hadden of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen. Eén bedrijf op de vier kan de coronaschok niet aan als er twee maanden geen inkomsten zijn, blijkt uit een studie van de bedrijfsdata-expert Graydon.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be