De grote vraag voor veel Belgen is: Wat moet ik doen met mijn lening bij een scheiding?

Echtscheidingen zijn in het westen eerder regel dan uitzondering. In België waren er alleen al in 2014 maar liefst 24.310 echtscheidingen. In 2017 zal dat aantal vele malen hoger zijn. Scheidingen zijn allerminst leuk en leiden bijna altijd tot (extra) problemen. Vooral de financiële en juridische consequenties bij een scheiding moet u niet onderschatten. Zo kan het afhandelen van financiële zaken met uw (inmiddels) ex-partner vele hoofdbrekens veroorzaken. Wat moet u doen met uw woning en/of auto en wat doet u met een lening als u gaat scheiden?

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Wat gebeurt er met openstaande leningen als u een echtscheiding aanvraagt?

In principe is degene die het contract voor de lening heeft ondertekent gebonden aan dat contract. Als u en uw partner beiden een overeenkomst zijn aangegaan, dan bent u beide aansprakelijk en zal de bank van u beiden eisen dat de lening wordt afgelost. Dat geldt ook voor de partner die zich enkel borg stelde. Het maakt daarbij niet uit volgens welke huwelijkse voorwaarden u getrouwd bent…. Zo gelden er dezelfde regels voor wettelijk samenwonenden als voor gehuwden. Zelfs bij een lening die wordt afgesloten door uw partner, zonder dat u daar borg voor stond, kunt u verplicht worden om de lening terug te betalen.

Wie moet terugbetalen? 4 mogelijkheden

Het hangt deels van uw huwelijkstelsel af wie er moet terugbetalen. Het huwelijkscontract en huwelijkstatuut zijn dus wel degelijk belangrijk. Er zijn in principe 4 mogelijkheden. We bespreken deze mogelijkheden hieronder in het kort met u.

Wettelijk samenwonend of feitelijk samenwonend

Bent u wettelijk samenwonend of feitelijk samenwonend? Dan is iedere partner alleen verantwoordelijk voor de leningen die hij/zij zelf aanging. Een ieder moet dus zijn eigen leningcontract respecteren. Echter, u bent samen verantwoordelijk voor een lening als u kan bewijzen dat de lening is aangevraagd voor de kinderen of voor gezinsbehoeften diende. Bijvoorbeeld voor een renovatie van een woning of voor de aanschaf van een gezinsauto.

Gehuwd onder het wettelijk stelsel

Getrouwd onder het wettelijk stelsel? Dan wordt het vermogen in drie delen verdeeld. Namelijk vermogen van elke partner afzonderlijk en een gemeenschappelijk vermogen. Het gemeenschappelijke vermogen wordt gedeeld bij een scheiding. Leningen die afgesloten zijn tijdens het huwelijk komen voor rekening van het gemeenschappelijk vermogen.

Gehuwd onder stelsel scheiding van goederen

Onder dit stelsel zijn er 2 vermogens. Een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen schuld/lening. Tenzij beide partners een lening hebben ondertekend.

Gehuwd onder gemeenschap van goederen

Alle schulden zijn gemeenschappelijk. Ook de schulden die voor het huwelijk zijn ontstaan.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be